Miért van az, hogy az emberre olyankor jön rá a blogolás, amikor már aludni illene? De ha már elkezdtem...

Megvolt az első vizsga, Solar and stellar coronae. Írásban, angolul. Nem volt túl megerőltető, eredmény kedden.

Voltam a Post Towerben is az ERASMUS-osokkal, már kb. egy hete, csak nem vitt rá a lustaság, hogy megírjam. Szóval. A Post Tower Észak-Rajna-Vesztfália legmagasabb épülete, és Frankfurton kívül a legmagasabb Németországban. (Frankfurtban van egy halom torony, de hát az a német Manhattan.) A német posta főhadiszállása 2002-ben épült, a főtervező Helmut Jahn volt, ő tervezte a Sony Centert, a Messeturmot Frankfurtban, egy halom további felhőkarcolót, stadiont és repteret a nagy vízen innen és túl. (Ezért volt olyan rohadt ismerős a matt üvegpadlózat a Köln-Bonni reptérről, az új terminált is ő csinálta.)
Az idegenvezetés egy félórás promó-film vetítéssel kezdődött. James Bondba oltott Ethan Hunt a főszerepben, aki a világot a Deutsche Post World Net-tel menti meg, és még a saját esküvőjére is odaér, nászajándékostul. Elég killer volt, az idegenvezető elmondta, hogy reklám-Oscart nyertek vele, de bizonyos életkor feletti közönségnek nem ezt a verziót mutatják be...
A Deutsche Post World Nethez három cég tartozik, a Deutsche Post, a tényleges posta, a DHL, ami logisztika és futárszolgálat, és a Postbank, ami meg tényleg bank.
Az épület két toronyból áll, középen csak minden kilencedik szinten van összeköttetés. A meghatározó anyagok az acél és az üveg, a koncepció szlogenje az átlátszóság volt (ezt vagy hússzor mondta el az id.vez, szóval megjegyeztem). Azt gondolhatná az ember, hogy a magasság és az átlátszóság tériszonyossá teszi a munkatársakat, de az id.vez. szerint a probléma fordított - az innen elkerülő kollégák lesznek klausztrofóbiásak a hagyományos négy fal között... Hát nem tudom, de nekem a full üveg gyorslift elég ütős érzés volt. És ők azzal mászkálnak egész nap.
Érdekes még, hogy nem használnak légkondit. Úgy értem, hagyományos gépeket. A padlókban a Rajna vizét keringetik hűtésként, valamint a kettős üveg homlokzattal szigetelik az épületet - éjjel beengedik a hideg levegőt, nappalra meg bezárják. A klímához kapcsolódva: az épületet szélcsatornában kellett megtervezni, mert a jellemző szélirányában áll a városnak, és akkora, hogy képes lenne megváltoztatni Bonn klímáját(!). Hogy mekkora: 40 emelet, avagy 162 méter. Összehasonlításként: a Gellért-hegy kb. 130 méterre magasodik Budapest fölé, a Nagy Sörnyitó még 40 méter. Azaz szobor térde kalácsát csiklandozná.
Sajna nem jutottunk el a legfelső szintig, pedig ott van egy konferencia-terem, mi csak a harmincadikra mentünk fel, ahol volt összekötő szint (Sky Garden) a tornyok között, meg postaláda-kiállítás. Volt magyar is ("leveleket elviszik: 11-12 óra között"). Jó turista módjára fotóztuk a kilátást, meg egymást a levelesládákkal, aztán indultunk vissza.
A gyorsliftek nem a hagyományos beszállok-nyomom-a-gombot elv szerint mennek, hanem a lift hívásakor kell beütnöd, hogy hányadikra mennél, a kijelző pedig közli, hogy a (2x)6 lift melyike visz oda. Szóval meg kell gondolni a dolgot. ;)



További élmények. Ma a vizsga utáni jól megérdemelt, extra hosszú, szemtelenül fetrengős alvást csaptam, majd délután magamhoz térve sétáltam a városban. Jelentem, itt a tavasz! :D Hetek óta tartó felhős, esős, hideg idő után, ma kellemes napsütés, szellő és ideális 24 fok fogadott. Tisztára mint áprilisban. Május elején melegebb volt. Vicces. Elcsászkáltam pár órát, este még Argelander (híres csillagász) sírjára is rábukkantam az öreg temetőben.
A legviccesebb viszont a mai napban: a Rajna-parton szembe jött velem az Uránusz. Nem minden nap történik ilyen az emberrel... A kis tábla tudósított alatta, hogy itten bolygó-túra van kialakítva. Szaturnusz 1 km-el délre, Neptunusz 2 km-el északra.

Legközelebb levadászom a többit is.

Alternatív Beethoven-portré

Még több fényképért tessék a Picasára menni. A képkupacra kattintva. Most.


Btw, megyünk majd Effelsbergbe is, a 100 méteres rádiótávcsőhöz. Legalábbis a prof begyűjtötte az email-címeket. Jó lesz!
Az meg vicces, hogy az ottani obszervatóriumi épületekben nincs vezeték nélküli internet. Mert az is rádióhullámon működik. LOL.

A bejegyzés trackback címe:

https://lacalaca.blog.hu/api/trackback/id/tr90113806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter I. Pápics · http://papics.blog.hu/ 2007.07.09. 02:43:37

Szia!

Azt viszont nem tudtuk meg ebből a bejegyzésből, hogy miből vizsgáztál, milyen volt idegen nyelven vizsgázni, és hogy miként sikerült... Információéhség van itt kérem szépen :-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2007.07.09. 19:52:44

Nah, írok róla új posztot. A közönség nyomása elviselhetetlen! ;)
süti beállítások módosítása